2016. március 25., péntek

Kritika #1 - Mine

Hi readers!
Elérkezett a pillanat, hogy kirakjam a blogra az első kritikát. Nagyon izgultam az írása közben, mert az írónőről nagyon sokat hallottam és azzal is tisztában vagyok, hogy nálam jobban ír... szóval igen. Nem szaporítom tovább a szót, lássuk.


1., Design:

- Fejléc: Ide nem sok mindent tudok írni, ugyanis tökéletes. Kifejezetten tetszenek a színek, a lány aki szerepel rajta tökéletesen van belemosódva a képbe. A blog címének betűformája nagyon szimpatikus, ahogy az alatta olvasható szövegé is. Az egész elképesztő. Ritkán találkozok ilyen profi fejléccel, de ez az. Brynn Hastings gyönyörű munkát végzett vele. 

5/5

- Átláthatóság: Menjünk sorjában. Nagyon tetszik ez az  'Üdvözöllek!' nevű szövegdoboz, ahol lényegében arról olvashatunk, hogy mi is található a blogon. A gif nagyon jópofává teszi ezt az egészet, a szín meg tökéletesen passzol a blog külalakjához.
 Utána következik az információs "pult". Sok hozzáfűznivalóm ehhez sincsen. Talán annyi, hogy mivel a többinél is nagy betűvel kezdted ezeket a "címeket", így talán ezt is érdemes lenne úgy írni, hogy 'Információk'.
 Navigáció avagy a menüpont: Észrevettem azt, hogy kétszer szerepel benne a fantázia novellák fülke, ráadásul elírva. Nem azt írtad, hogy fantázia novellák, hanem hogy 'fanátzia novellák'. Ezt is érdemes lenne javítani.
 Novellák érkezése: Nagyon jó, hogy tettél egy ilyen fülkét is. Általában mondjuk ezt is az információkhoz szokták rakni, de  ez is egyedivé teszi az egészet. Itt is azt javasolnám, hogy nagy betűvel írd le ezt a címet is, hogy hű maradjon a többihez.
 Többi: Az egész design, ami van külalakra nagyon szépen néz ki és nekem elnyerte a tetszésemet. Talán még annyit változtatnék (én), hogy a 'Csevegőt' és a feliratkozási modult (aminek mellesleg nagyon jó nevet adtál) felcserélném. Nagyon szimpatikus, hogy az oldal látogatási modult úgy nevezted el, hogy 'Megtiszteltek a figyelmükkel'. Ez mindenképp tiszteletre méltó és sokat elárul arról, hogy mennyire is becsülöd azokat az embereket, akik benéznek hozzád.

5/4,5 

2., Történetek: 

(Mivel a blogod novellákból, ezért külön-külön írom le a véleményem.)

-  Emlékek a jelenben: Bevallom őszintén ódzkodtam ennek az elolvasásától ugyanis fanfiction, amit saját belátásom szerint mindig könnyű elrontani és valótlanná tenni, de ebben szerencsére nálad pozitívan csalódtam. Az egész egy Sergio Ramos ff, amitől őszintén kíváncsi lettem, mert focistáról ff-et még nem nagyon olvastam, főleg nem olyat, ami  S.R.-ról szól. Elkezdtem olvasni. Már rögtön az elején megfogott valami pedig még csak nem is a történetet olvastam. Ez az a kis film idézet volt, amit az összes fent lévő novelládnál láttam. Szerintem ez nagyon ötletes és nagyon egyedi, nekem kifejezetten tetszik. A történetben egyáltalán nem találtam semmilyen fajta sablonosságot. Egyedi, könnyen olvasható és, ami engem igazán meglepett, hogy Ramos csak két jelenetben szerepelt úgy igazán. Ami egyáltalán nem baj, mert így a történet szépen bontakozik ki és a főszereplőről is többet megtudunk, ami nekem nagyon bejön. Szintén pozitívum, amit mindig jó szemmel nézzek, hogy találtam olyan szavakat, amiknek a jelentését nem tudtam és utána kellett néznem. A történetet nagyon élethűen mutatod be, a madridi hangulat számomra megvolt és nagyon tetszett, hogy azért C.R. neve is előkerült :D Viszont azért találtam benne hibákat. Ami amúgy egyáltalán nem zavaró és én is csak azért írom le, hogy ki tudd javítani, ha gondolod. Három fajta ilyen hibát találtam: elírás, fogalmazási hiba és szóismétlés. Egy jó párszor találkoztam a 'majd' és az 'ajkam' szóval. Lehet, hogy ez csak nekem sok, de azért hozok egy példát: 'Nem felelt, csak dülöngélve tett előre pár lépést, majd leült közvetlenül mellém, majd kortyolt egyet a kezében lévő sörösüvegből, majd felém fordult.' Ez volt az a mondat, amiben eléggé szembetűnően sok volt a 'majd' szó. Ehelyett lehetett volna mást is használni pl.: Nem felelt, csak dülöngélve tett előre pár lépést, majd leült követlenül mellém, kortyolt egyet a kezében lévő sörösüvegből, végül felém fordult. De persze nem csak ez a megoldás létezik, hiszen azért elég rokonértelmű másik szó is van ehelyett.
 Elírásnál olyanokat értek, hogy egy-két szóból lehagytál valamit. Pl.: '... és a zokogás elemei erővel tört rám.'  Ami pedig helyesen úgy lenne, hogy: és a zokogás elemei erővel törtek rám. 
 Fogalmazásnál pedig azt értem, hogy a mondat egy elírás vagy egy kihagyott szó miatt nem nyer teljes értelmet. Pl.: 'Azt a kevés súlyfelesleget, amivel akkor küszködtem, mostanra sikerült megszabadulnom.' Helyesen pedig valahogy így nézne ki: Attól a kevés súlyfeleslegtől, amivel akkor küszködtem, mostanra sikerült megszabadulnom.

5/4,5

- Szilveszter éjjelén: Mindjárt a lényegre is térnék. Nagyon, nagyon imádtam, hogy a történet Magyarországon, Budapesten játszódik, mert már az elején is olyan érzésem volt, hogy ez pedig valamelyik Magyar városban fog játszódik és így lett. Az egész történet végül is egy dologra akar kilyukadni: a múlt már elmúlt és a jelenben kell élni. E mellé egy nagyon szép sztorit állítottál fel és nagyon nem is tudok mit hozzáfűzni. A történetben külön pluszt érdemel a Csanád név, ugyanis nem minden blogon találkozok ezzel a névvel. Hibák ugyan vannak benne, de ismét csak azt mondom, hogy nem vészesek.

5/5

Összességében a blogot mindenkinek ajánlanám, ugyanis Bells Booth hihetetlenül jó írói vénával rendelkezik és a történetek, amik eddig fent vannak fenomenálisak! ;)

Összesen: 20/19

Ui.: A kritikámmal nem szándékoztalak megbántani. Nem akartam kötekedni és semmi rossz szándék nem vezérelt. Én annyit javasolnék, hogy nézd át a részeket még egyszer. Köszönöm, hogy engem választottál :) Ölel, Réka. 

2 megjegyzés:

  1. Drága!
    Először is szeretném megköszönni, hogy fordítottál időt a kritikámra.
    Amiket leírtál annak a nagy részével egyet is értek. Már napok óta készülök átnézni a novellákat csak a kritika rendeléseimre is fordítanom kell időt. Sajnos azokkal nem készülök el olyan gyorsan, mint te. :)
    A moduloknál említetted, hogy felcserélnéd a chatet és a feliratkozókat. Ezzel nem értek egyet, hiszen először azért van a chat a modulsávban, hogy ott az olvasó le tudja írni a véleményét és ha akar utána feliratkozhat.
    Írtad a köszöntőben, hogy sokat hallottál rólam, amin meglepődtem. Nem vagyok én olyan híres bloggerina. Továbbá említetted azt is, hogy jobban írok, mint te. Hidd el, hogy ez a tapasztalat miatt van. Te durván egy éve vagy jelen a Bloggeren míg én lassan négy kemény éve kísérem figyelemmel a dolgokat. Hidd el, ha tapasztalatot szerzel és gyakorolsz NAGYON sokat tudsz fejlődni.
    Még egyszer köszönöm, hogy elkészítetted. Örülök, hogy tetszett a blogom.
    További sok sikert.
    Ölel.
    Bells B.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen készítettem :)
      Ui.: Én se vagyok ám ilyen gyors csak most volt időm és így alakult :D

      Törlés